Legea 101/2006

Legea 101 din 25 aprilie 2006 (Legea 101/2006)

Legea serviciului de salubrizare a localitatilor

LegeStart prezinta actul doar in varianta publicata in Monitorul Oficial.
Pentru versiunea consolidata a actului va recomandam sa consultati Indaco LEGE Online.
Textele in format electronic ale actelor normative publicate pe acest site formeaza obiectuldreptului de autor al INDACO SYSTEMS si copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.
Pentru detalii consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului.
   Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

   CAPITOLUL I
 Dispozitii generale

   Art. 1. -
(1) Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic unitar privind infiintarea, organizarea, gestionarea, exploatarea, finantarea si controlul functionarii serviciului public de salubrizare a localitatilor.
   (2) Prevederile prezentei legi se aplica serviciului public de salubrizare a localitatilor, infiintat si organizat la nivelul comunelor, oraselor si municipiilor, indiferent de marimea acestora.
   Art. 2. -
(1) Serviciul public de salubrizare a localitatilor face parte din sfera serviciilor comunitare de utilitati publice si se desfasoara sub controlul, conducerea sau coordonarea autoritatilor administratiei publice locale ori asociatiilor de dezvoltare comunitara, in scopul salubrizarii localitatilor.
   (2) Serviciul public de salubrizare a localitatilor, denumit in continuare serviciu de salubrizare, se organizeaza pentru satisfacerea nevoilor populatiei, ale institutiilor publice si ale agentilor economici de pe teritoriul respectivelor unitati administrativ-teritoriale.
   (3) Serviciul de salubrizare cuprinde urmatoarele activitati:
   a) precolectarea, colectarea si transportul deseurilor municipale, inclusiv ale deseurilor toxice periculoase din deseurile menajere, cu exceptia celor cu regim special;
   b) sortarea deseurilor municipale;
   c) organizarea prelucrarii, neutralizarii si valorificarii materiale si energetice a deseurilor;
   d) depozitarea controlata a deseurilor municipale;
   e) infiintarea depozitelor de deseuri si administrarea acestora;
   f) maturatul, spalatul, stropirea si intretinerea cailor publice;
   g) curatarea si transportul zapezii de pe caile publice si mentinerea in functiune a acestora pe timp de polei sau de inghet;